Kediler neden Sıçamaz ?

 

Sağlıklı bir kedinin her gün veya günaşırı düzenli olarak dışkılaması gerekir. Aksi takdirde kediniz kabızdır. Tatlı arkadaşınızın neden bu sorunu yaşadığını ve ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmeye hazır mısınız? Kedilerde kabızlık nedir? Zor veya seyrek bağırsak hareketlerine kabızlık denir.

Yani kabızlık; Dışkıların kalın bağırsakta veya rektumda sertleşmesi ve birikmesidir. Kabızlık her kedinin başına gelebilir ve eğer ara sıra oluyorsa normal kabul edilir. Ancak sık sık tekrarlıyorsa, uzun sürüyorsa ve kabızlığa çeşitli semptomlar da eşlik ediyorsa bir veterinerden yardım almakta fayda var.

Bu neden oluyor?

Stres Kediler en hassas ve duygusal hayvanlardan biridir. İlgi eksikliği, yabancı ortam, yeni insanlar ve benzeri faktörler onları strese sokabilir. Kedinin rutininin ihlali de büyük strese neden olur. Tuvaletin yerinin değiştirilmesi buna bir örnektir.

Tuvaleti temizlememek de kedinin strese girmesi için yeterli bir nedendir. “İkinci beynimiz bağırsaklarımızdır” diye bir söz vardır. Bu aynı zamanda kediler için de geçerlidir. Stres kabızlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı korku, kedilerde kabızlığın bir başka nedenidir.

• Hareketsizlik:

Kediniz her zaman evdeyse veya oynamak için pek dışarı çıkmıyorsa, hareketsiz bir yaşam tarzı kabızlığa yol açabilir. • Mama değişimi: Bir mamadan diğerine geçmek kedilerde kabızlığın nedenlerinden biridir. Mama değiştirmeden önce veterinerinize danışın.

Megakolon:

Bu bozukluk aynı zamanda kolonun aşırı büyümesi olarak da tanımlanır. Bağırsak aşırı gerilir ve sepsis olarak bilinen klinik bir durum ortaya çıkar. Bu, bakterilerin vücuda yayıldığı ve zararlı mikroorganizmaların enfeksiyonlara neden olduğu anlamına gelir. Her kedinin vücudunda, bakterilerin kana girmesini önleyen bir bariyer bulunur. Megacolon bu bariyeri ortadan kaldırır ve kediyi hastalığa karşı duyarlı hale getirir. Sonuç olarak kedide ciddi kabızlığa neden olur ve tedavi edilmezse kedinin hayatına mal olabilir.

• Bağırsak Tümörleri:

Bu, kedilerde kabızlığa neden olabilecek şeyler listesindeki en nadir durumlardan biridir. Bağırsak tümörlerinin tek tedavisi ameliyattır. • Yabancı cisim yutulması: Kediler kendilerini yalayarak temizleyebilen canlılardır. Bu arada kaçınılmaz olarak tüy yutacaklardır. Hele ki çok fazla döküyorlarsa, vücutlarını yaladıklarında o tüylerin karınlarına gelme ihtimali daha yüksektir. Tüy yutulması uzun tüylü kedi ırklarında daha sık görülür. Öte yandan kediler meraklı hayvanlardır. Oynarken küçük nesneleri yutarak kabızlığa neden olabilirler.

• Anüs çevresindeki keçeleşmiş tüyler:

Bu durum dışkının çıktığı bölgeyi tıkayarak kedide kabızlığa neden olur. Bu tüyleri kendiniz çıkarabilir veya kedinizin bakıcısından veya veterinerinden tıraş etmesini isteyebilirsiniz.

• Nörolojik bozukluklar:

Kedinin beyin ve sinir sistemi hastalıkları kabızlığa neden olabilir. Ancak bunlar kedilerde kabızlığın çok yaygın nedenleri değildir.

• Yanlış beslenme:

Sağlıksız beslenme veya vitamin ve mineral eksikliği kedilerde kabızlığa neden olan önemli faktörlerdir. Kediniz gerekli besinleri yeterince alamadığı takdirde bağırsakların çalışması bozulur ve bu durum kabızlık olarak kendini gösterir. Düşük lifli mamalarla beslenmek ve sürekli aynı mamanın tüketilmesi kedilerde kabızlığa neden olur.

Yukarıdakilerin dışında diğer belirtiler; Metabolik bozukluklar Travmatik yaralanmalar Enfeksiyonlar Tiroid hastalıkları Hipokalsemi Bazı ilaçlar Diyabet Dehidrasyon Artrit Nöral faktörler Kabızlık belirtileri Kedilerde kabızlığın teşhisi veteriner Muayenesi ile Mümkündür. Doktor onu elle muayene eder ve gerekirse bağırsak taraması ister. Böylece kabızlığın nedeni tespit edilir ve buna göre bir tedavi planı hazırlanır. Ancak kedinizi veterinere götürmeden önce dikkat edebileceğiniz belirtiler vardır.

3 gün veya daha uzun süre bağırsak hareketinin olmaması Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı basınç İshal (Sıvı dışkı, kalın bağırsakta sıkışan sertleşmiş dışkının etrafında hareket ederek anüsten dışarı çıkabilir. Bu nedenle ishal meydana gelebilir.)

Anal bölgede tahriş ve anüs çevresinde şişlikKüçük, kuru, sert topaklar halinde dışkı (keçi benzeri topaklar).Yürümede değişiklikler, atlamada zorlukdışkılamadan kaçınmak (tuvalet korkusu vb.) • Dışkıda kanın bulunması

Kedi kabızlığı nasıl tedavi edilir? Bu sindirim sorunu erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Ancak ilerlerse ölümcül olabilir. Bu nedenle tedavi geciktirilmemelidir. Öncelikle veteriner hekimin önerdiği ilaçları kullanmalısınız.

• Diyet ayarlaması • İlaç tedavisilavman • Ameliyat (Megakolonu olan kedilerde kolonun bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir) Tedavi Seçeneklerinden yararlanmak için profesyonel tedavi alabilirsiniz. Bir kedinin kalın bağırsak tıkanıklığı varsa ilk adım, vücudun sıvı kaybını telafi etmek için intravenöz sıvı vermektir. Hafif tıkanıklıklarda özel bir diyet programı uygulamak sorunun çözümü için yeterli olabilir. Bu, kedinin beslenmesinde lif açısından zengin gıdalara daha fazla yer verilmesini gerektirir. 3otuz alışveriş sitesinde kedilerin sağlık bakanlığı onaylı kabızlık önleyici vitamin kedi mamaları satılmaktadır.


Hiç yorum yok:

3otuz.com

Endüstriyel Makineler İşletmenizin Üretim Kapasitesini arttırın

  Endüstriyel makineler , modern üretim süreçlerinin bel kemiğidir. Bu makineler, çeşitli sektörlerde yüksek verimlilik ve performans sağlar...

3otuz.com